icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin
Opslagloods Hout en Bouwmaterialen Surhuisterveen

Opslagloods Hout en Bouwmaterialen Surhuisterveen

Van timmerman tot webbeheerder en inkoper van heel veel hout

“Toen mensen zelfs uit Amsterdam kwamen voor de aankoop van hout, zette mij dat aan het denken”, aldus Tienko van der Vaart, eigenaar webshop ‘HOUT en bouwmaterialen’. De kiem voor een webshop met uiteindelijk een grote opslagloods van 2250 m2 werd daar gelegd. Eigenaar Tienko legt uit hoe hij als aannemer groeide in de rol van webshopbeheerder en groot inkoper werd van hout… en nog veel meer hout. En ook: hoe hij samen met Havinga metaal een opslagloods bouwde. Want zelf doen zit hem nog steeds in het bloed.

Verstand van hout heeft Tienko zeker. Op het gebied van bouwen, maar zeker ook als ondernemer. Beide eigenschappen verklaren heel goed zijn loopbaan als aannemer tot webbeheerder. Tienko: “Ik heb tien jaar een aannemersbedrijf gerund. Van fundering, tot aanbouw en zelfs nieuwbouw.” Scherp inkopen is een belangrijk onderdeel van ondernemen. Zo ontdekte Tienko dat groot inkopen best lucratief kan zijn. “Ik kocht het dan zo groot in dat ik de restpartij weer verkocht op marktplaats. Het liep alleen snel uit de hand en de opslagruimte was beperkt. Er ontstond het idee om daar een aparte handel van te maken. Alleen op vrijdag en zaterdag, naast mijn andere werk.” Toen de mensen ook door de week steeds vaker voor een gesloten deur stonden, moest Tienko keuzes maken. Hij stopt met zijn bouwbedrijf en stort zich full-time op de houthandel. Grote partijen hout raakt hij snel kwijt; via de winkelhandel, maar ook middels marktplaats. Tienko: “Het viel mij op dat mensen van ver kwamen, speciaal voor mijn hout. Toppunt was een rit van klanten uit Amsterdam. Dat bracht mij erop meer via internet te gaan verkopen.”

Tienko groeide zodoende in de rol als webbeheerder en de wereld van CMS (ContentManagmentSystemen). Allerlei systemen en verschillende url’s zijn de afgelopen jaren toegepast. Van steigerplanken.nl tot blokhut.shop. Inmiddels is alles gekoppeld en loopt alle communicatie en verkoop via www.houtenbouwmaterialen.nl.

Op dit moment werken zo’n 15 mensen mee in het bedrijf van Tienko van der Vaart, dat zich hoofdzakelijk richt op particulieren, hoveniers en enkele kleinere bouwbedrijven. Zijn focus ligt op de inkoop van het hout. Soms via een houtzager, meestal via een agentschap dat voor hem bemiddelt in bijvoorbeeld tropisch hardhout of vurenhout uit Finland. Tienko: “Er rijden dagelijks drie verschillende busjes met hout door heel Nederland.”

Opslagcapaciteit meer dan verdubbeld
Groot inkopen was in 2007 reden voor het starten van zijn houthandel, maar ook recent een reden voor uitbreiding. Met een lach op zijn gezicht vertelt hij dat opslagruimte altijd tekort aan is. Ook met de nieuwe opslagloods die recent in gebruik is genomen: “Je gaat er naar handelen, het plafond is dan zomaar weer bereikt.

Havinga metaal zit bij Tienko praktisch om de hoek. Tienko: “Ik ken Jan Havinga al enige tijd persoonlijk en had op voorhand al goede verwachtingen van onze samenwerking.” Wat zelf gedaan kon worden wilde Tienko graag ook zelf uitvoeren. Daar heeft hij met Jan Havinga goed over gesproken: “De fundering, de dakbedekking en de deuren hebben we zelf geplaatst. Jan zorgde voor een goede basis. De constructie heeft een grote overspanning gekregen met raatliggers die zorgen voor goede draagkracht. In de hal kan nu overal makkelijker worden gereden met onze heftrucks en zijlader.” De samenwerking met Havinga metaal is vooral gebaseerd op vertrouwen. Het goede voorgevoel heeft geresulteerd in een fijne samenwerking. Tienko: “Er lag een strakke planning die keurig nageleefd werd. Daar kon ik van op aan. En werd het anders, dan gaat het bij Jan altijd in goed overleg. Net als het oplossen van problemen. Die gaat hij beslist niet uit de weg en lost hij graag zo snel mogelijk op.” Nu alles klaar is zal blijken of het Tienko lukt om zijn voorraden te beperken tot de huidige opslagcapaciteit. Of zou zijn eigen oprit ook alweer vol liggen?

Mocht u willen weten wat wij op het gebied van bedrijfspanden en loodsenbouw nog meer kunnen betekenen, kijk dan bij specialisaties

Artikel geschreven door: Trynke's Communicatie & Creatie