icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin
Uitbreiding bedrijfspand Opnieuw Buitenpost

Uitbreiding bedrijfspand Opnieuw Buitenpost

Mens en kantoormeubilair komen bij Opnieuw samen in een nieuwe rol

‘Opnieuw’ en Met passie voor duurzaam lees je op de gevel van het nieuwe pand van Douwe Jan Boersma te Buitenpost. Bij binnenkomst wordt de betekenis van de gevelletters meteen duidelijk. Een grote zeecontainer is omgebouwd tot kantoor, een verkeersbord wordt gebruikt als tafelblad en de ombouw van een dossierkast is omgetoverd tot een akoestiekvrije zithoek. Recycling voert de boventoon. Douwe Jan Boersma is het brein van deze bedrijfsformule en vertelt ons graag hoe hij bijna drie jaar geleden tot dit concept kwam en vorig jaar Havinga metaal vroeg om hem te helpen bij de uitbouw daarvan. Voor Havinga metaal een uitdagend project met een totaal oppervlakte van ca. 4000 m2 waarbij er onder andere brandscheidingen, meerdere bouwlagen, brandtrappen, een liftschacht en stijlvolle trappen in het kantoor moesten worden gerealiseerd.

Ondernemen met impact
We lopen door de bedrijfskantine waar met neon-letters ‘Circulair café’ achter de bar is geschreven. Douwe Jan vertelt onderweg dat alle spotverlichting uit een failliet winkelpand van Miss Etam komt, de roestige platen een tweede leven kregen als bar en achterwand van het café en dat de vilten planten gemaakt zijn van gerecyclede petflessen, ook wel PET-vilt genoemd. Eenmaal aan tafel komt Douwe Jan meteen ter zake met zijn verhaal. “Betekenisvol ondernemen, dat is wat ik wilde doen. Het liefst met veel impact.” De sprong van meubelrecycling was niet heel groot. Met zijn eerdere bedrijf Health2Work raakte hij bekend in de wereld van ergonomie en kantoorinrichting. Daar zag hij dat er heel veel kantoormeubilair werd weggegooid. “En dat terwijl de degelijke makelarij van de meeste kantoormeubelen geschikt zijn voor een lange levensduur.” Douwe Jan zag daar een kans. Een kans om ecologische en sociale winst te bundelen. En zoals hij zijn verhaal begon; betekenisvol te ondernemen. Douwe Jan: “Met Opnieuw helpen we mensen die uit het arbeidsproces zijn geraakt weer uit het moeras. Mensen met een sociaal isolement, een crimineel verleden, verslaving of bijvoorbeeld fysieke problemen; allemaal werken ze hier. Behoud van onze bedrijfscultuur, waar positiviteit en vertrouwen voorop staan, staat hoog in het vaandel. Iedereen die deze visie omarmt, is hier welkom. We bieden ze ritme, structuur, duidelijkheid en zijn een belangrijk vangnet. Mensen vinden zich hier opnieuw uit en leren hun talenten te ontwikkelen, bijvoorbeeld als stoffeerder of als meubelmaker.”

Totaal 35 mensen werken op dit moment bij Opnieuw aan het recyclen van kantoormeubilair voor verschillende bedrijven verspreid in Nederland. “Deze bedrijven helpen daarmee onze mensen weer aan een zinvolle dagbesteding en dragen tegelijk bij aan een lage ecologische footprint.

Als mensenmens heeft Jan de klant altijd voorop
Douwe Jan kan nog wel even doorpraten over zijn ambities met ondertussen meer dan 7500 m2 aan bedrijfsoppervlakte, oftewel mogelijkheden. Havinga metaal mocht dit grotendeels voor hem realiseren. “Waarom ik met Jan Havinga ging bouwen, tja, daar kan ik duidelijk over zijn. Bij Jan had ik meteen het juiste onderbuikgevoel. Ik zag de liefde voor zijn vak en voor zijn mensen. Het leek mij een goede match. Mijn onderbuik bleek gelijk te krijgen. Jan is een mensenmens en vakinhoudelijk sterk. Hij heeft de klant voorop en zorgt dat zaken altijd goed opgelost worden. Het resultaat mag er wezen en werken we dagelijks met veel plezier in.”

Mocht u willen weten wat wij op het gebied van bedrijfspanden en loodsenbouw nog meer kunnen betekenen, kijk dan bij specialisaties

Artikel geschreven door: Trynke's Communicatie & Creatie