icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin
Vrije uitloop pluimveehouderij De Jong Opende

Vrije uitloop pluimveehouderij De Jong Opende

Al jaren werken we voor pluimveebedrijf De Jong in Surhuisterveen. Toen zoon Jan bij zijn bedrijfslocatie in Opende een vrije uitloopstal wilde bouwen, waren wij er dan ook als de kippen bij! Het resultaat is een vrije uitloop die zowel bij de boer als de kippen in de smaak valt.

Zestigduizend gele pluizenbolletjes scharrelen rond in de stal in Opende. "Als ze drie weken oud zijn en een goed verenkleed hebben, gaan ze voor het eerst naar buiten", vertelt medewerker Harm van der Veen. "De kippen komen binnen als eendagskuikens en blijven hier tot acht à negen weken zijn. We werken volgens het 1-ster beter leven-concept. Dat betekent dat onze kippen beschikking hebben over een overdekte vrije uitloop. Ook met slecht weer kunnen ze dus lekker naar buiten."

Beschermd tegen wind en regen
Waar de temperatuur in de binnen stal tot op de graad nauwkeurig kan worden geregeld, geldt dat voor een vrije uitloop uiteraard niet. "Samen met Havinga hebben we nagedacht over de beste materialen om wind en regen tegen te houden", vertelt pluimveehouder Jan de Jong. "Zo hebben we gekozen voor een dak van polycarbonaat. Dit materiaal laat het zonlicht door, houdt de warmte tegen in de zomer en binnen in de winter. Dat is het fijne aan werken met Havinga: ze denken mee en komen met ideeën waar je zelf nog niet aan gedacht hebt."

Degelijk gebouwd
In maart 2023 gingen de deuren van het buitenverblijf voor het eerst open. "De kippen genieten er enorm van", merkt Jan. "Op advies van Havinga hebben we gekozen voor een buitenkant van geperforeerde damwandplaten, die zorgen voor een solide en duurzaam verblijf. Zo komen er geen roofdieren binnen, maar genieten de kippen wel van de frisse buitenlucht. De gehele uitloop is zeer degelijk gebouwd. Dat is het kenmerk van Havinga: wat ze doen, doen ze goed."

Een absolute aanrader
Een conclusie die Harm volledig onderschrijft. "Havinga is voor ons de perfecte partner. We ontwerpen zelf regelmatig nieuwe machines. De jongens van Havinga denken graag met ons mee. Ik kan ieder moment eventjes binnenlopen, de sfeer is ‘noflik’ en er is altijd wel iemand die me wil helpen. Die geweldige service is voor ons de reden dat we Havinga bij iedereen aanraden."

Mocht u willen weten wat wij op het gebied van stallen, vrije uitlopen, agrarische gebouwen, bedrijfspanden en loodsenbouw nog meer kunnen betekenen, kijk dan bij specialisaties

Artikel geschreven door: Nynke TXT.

Foto's door: Aron Weidenaar van Weimedia